Bila sebut pasal sup tulang mesti teringat kenduri kahwin....huhuuuu biasanya di kampung saya memang kebiasaan malam sebelum kenduri kahin akan makan sup tulang....Sebelum ni abah yang selalu masak kat kami..tapi kali ni saya sendiri mencuba alhamdulillah menjadi....
Bahan-bahan:
1 kg tulang lembu
2 sudu rempah daging
2 sudu cili kering diblender
4 batang bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
2 batang serai
segenggam air asam jawa
kicap
Bahan di kisar
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
Cara membuatnya:-
1- Tulang direbus sampai betul-betul empuk dan lembut dagingnya...
2- masukkan cili kering blender, rempah, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan serai serta semua bahan dikisar. rebus sampai naik minyak...
3- bila tulang da sebati dengan kesemua bahan rempah tadi...masukkan air asam jawa....kemudian barulah masukkan kicap...da tak payah taruk garam da sebab kicap da masin nanti terlebih masin pulak...
4- rebus sampai empuk dan sedia untuk dimakan..
Senang je nak buat sup tulang ni. cubalah
Mmg sdp sup rempah tulang daging... Nk kena msak ni..
ReplyDeleteMaaf tanya..Sis orang Pekan ke?
ReplyDeleteSy pun rasa blogger ni org pekan. 😂
DeleteSy dh pernah masak sup kicap ikut resepi sis. Mmg sedap.
ReplyDeleteXyah tumis la ye seme bawang ng rempah tu
ReplyDeleterempah dgg tu yg mana?
ReplyDeleteAah rempah daging TU yg mcm mane
DeleteRempoh kari daging ler wehh
DeletePuas cari resepi ni sup pekan ni time kenduri kawin mlm2 mesti ade sup ni 😊
ReplyDeleteSalam
ReplyDelete